Veel spaarders vragen zich terecht af wat banken met hun geld doen. Wordt het geld wel geïnvesteerd in projecten die de goedkeuring van de spaarders kan wegdragen? Er komt steeds meer aandacht voor de manier waarop banken hun geld beheren en verantwoorde banken krijgen voet aan grond. Allemaal ontwikkelingen die het gemakkelijker maken je spaargeld te beheren op een manier die jij juist vindt.
Waar investeren banken zoal in?
Bepaalde investeringen van banken zijn op z’n zachtst gezegd dubieus. Zo investeren banken nog al eens in fossiele brandstoffen, in plaats van schone en hernieuwbare energiebronnen. Op deze manier dragen banken bij aan klimaatverandering. Banken lenen spaargeld uit aan bedrijven die veel CO2 uitstoten, die wapens maken of bossen kappen. Sommige banken lenen geld aan bedrijven die arbeidsrechten schenden of doen zaken met landen waar een dictator aan de macht is. Op die manier kan je spaargeld gebruikt worden voor doeleinden waar jij helemaal niet achter staat.
Hoe doet mijn bank het?
Soms is het moeilijk te achterhalen in hoeverre jouw bank zich ook aan deze praktijken schuldig maakt. Daarvoor is de website Eerlijke Bankwijzer (http://www.eerlijkebankwijzer.nl) in het leven geroepen. Deze site is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV en de Dierenbescherming. Op deze site kun je banken vergelijken op verschillende aspecten: klimaatverandering, mensenrechten, arbeidsrechten, wapens, gezondheid, natuur, dierenwelzijn, belasting en corruptie en transparantie en verantwoordelijkheid. Volgens de gegevens van de Eerlijke Bankwijzer komen ABN AMRO en van Lanschot Bankiers er niet goed vanaf. Beide banken scoren slecht op alle aspecten. De Triodosbank en ASNbank komen als besten uit de bus. De Eerlijke Bankwijzer heeft inmiddels ook het bonusbeleid van banken onder de loep genomen.
Hoe kan ik mijn spaargeld verantwoord beheren?
Om te beginnen kun je uitzoeken hoe jouw bank scoort in de Eerlijke Bankwijzer. Wanneer je niet tevreden bent over je bank, kun je je bank daarop aanspreken. Dit kan door je bank te schrijven of emailen over wat jou stoort aan hun beleid. Dit kan via de site van de Eerlijke Bankwijzer. Mocht je besluiten bij je bank weg te willen gaan, dan kun je overstappen naar een bank die beter scoort. Overstappen naar een andere bank lijkt vaak ingewikkelder dan het in werkelijkheid is.
Overstappen naar een andere bank
Milieudefensie berekende het volgende over overstappen naar een andere bank: Je bespaart evenveel Co2 als de uitstoot van een half jaar autorijden (bij gemiddeld gebruik) wanneer je van AMN AMRO naar Triodos overstapt. En wanneer je van ABN AMRO naar de Rabobank overstapt, bespaar je evenveel Co2 als het jaarverbruik van een 300 Watts plasmatv. Overstappen hoeft niet moeilijk te zijn: u kunt bij uw nieuwe bank de gratis overstapservice aanvragen. U ontvangt dan een nieuw rekeningnummer en uw nieuwe bank zorgt er ook voor dat alle bij- en afschrijvingen automatisch worden doorgezet van uw oude naar uw nieuwe rekening. Op uw rekeningoverzichten kunt u zien welke betalingen zijn doorgezet, waardoor u alle instanties kunt laten weten dat u een nieuw rekeningnummer heeft. Ook uw automatische opdrachten kunt u laten overzetten. De overstapservice duurt 13 maanden.
This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button or change your cookie settings.