Waarom overstappen naar duurzame energie?
Veel wijst erop dat overstappen naar duurzame energie niet meer een keuze is, maar een noodzaak. De Amerikaanse president Barack Obama kondigde onlangs aan dat Amerika hard zal moeten werken aan de transitie naar duurzame energiebronnen. Olie een eindige energiebron en Amerika consumeert 20 procent van de olie in de wereld, maar bezit minder dan 2 procent van de oliereserves wereldwijd. Oliemaatschappijen boren daardoor op plekken waar dat risicovol is, met olierampen tot gevolg. Op de lange termijn leidt dit stijgende olieprijzen.
Waarom zijn we zo afhankelijk van olie? Er wordt vaak gesteld dat de westerse samenleving verslaafd is aan olie. Wanneer je om je heen kijkt, zul je maar weinig spullen zijn die niet gefabriceerd of vervoerd zijn met behulp van olie. Neem bijvoorbeeld voeding. Kunstmest en pesticiden zijn op oliebasis. Vervolgens word voeding gekoeld en vervoerd met behulp van olie. En dan ook nog eens verpakt in plastic, dat ook weer van plastic gemaakt is. Een basisbehoefte als voeding is dus geheel afhankelijk van de toevoer van (goedkope) olie.
Peak Oil
Het is al decennia lang bekend dat de dagen van de goedkope, makkelijk te ontginnen olie geteld zijn. Er wordt echter maar langzaam gereageerd op de noodzaak om over te schakelen naar duurzame energiebronnen. Hoe lang duurt het nog voordat de olie werkelijk ‘op’ is? Olie zal nooit opraken, maar waar we wel mee te maken hebben is Peak Oil. Dit betekent dat de olieproductie een maximum bereikt, waarna het oppompen van meer olie meer moeite kost. De olie is ook nog eens van mindere kwaliteit. Dit fenomeen wordt bij elke oliebron waargenomen. Bovendien verbruiken we meer olie dan er nieuwe oliebronnen ontdekt worden.
Van belang is niet het moment waarop de olie ‘op’ is, maar het moment waarop de vraag het aanbod overstijgt. Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, doordat de oliemarkt veel grote spelers kent, die er belang bij hebben dat er zoveel mogelijk olie verbruikt wordt om grote winsten binnen te halen. Bovendien wordt de productie van olie ook bepaalt door economische factoren. Bij een recessie is er minder vraag, waardoor de olieprijs daalt en er minder olie opgeboord wordt. Verschillende belangengroepen schatten dat de oliepiek plaatsvindt tussen 2010 en 2020. Ook olieconcerns, waaronder Total en Shell, en regeringen, waaronder de Amerikaanse, hebben inmiddels toegegeven dat brandstofvoorziening een probleem gaat worden in de nabije toekomst.
Prijsstijgingen
Wanneer de vraag naar olie blijft groeien zoals die nu doet, met opkomende economieën als China en India, stevenen we a f op een groot gat tussen vraag en aanbod. De olieprijs zal daardoor flink stijgen. Het is daarom van belang dat we overstappen op duurzame energiebronnen. Ook gas en steenkool bereiken op een gegeven moment een piek. Ook dit zijn eindige energiebronnen. Kolen zijn daarnaast omstreden omdat kolencentrales bij dragen aan klimaatverandering. Er bestaan goede alternatieven in de vorm van zon- en windenergie. Wanneer we de mogelijkheid hebben op deze manier duurzaam en schoon energie op te wekken, is het logisch dat we deze mogelijkheden aangrijpen, in plaats van te investeren in vervuilende technologieën.
This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button or change your cookie settings.