Tegenwoordig steeds populairder: de vrijwilligersvakantie. Veel studenten kiezen ervoor om een jaar vrijwilligerswerk te doen in het buitenland en ook gezinnen gaan op vrijwilligersvakantie. Vrijwilligerswerk in het buitenland is een leuke manier om een andere cultuur te leren kennen en tegelijk iets bij te dragen aan de plek waar je verblijft.
Vrijwilligersvakantie in Nederland
Vrijwilligerswerk hoeft niet per se in het buitenland, het kan ook in eigen land. Dat is misschien nog wel de meest verantwoorde manier om op vakantie te gaan: je legt weinig kilometers af en beperkt daarmee de CO2-uitstoot van je reis. Je zou ook met het openbaar vervoer of de fiets te kunnen gaan. Daarnaast is een veelgehoorde klacht over vrijwilligersvakanties in ontwikkelingslanden dat er ter plekke meer behoefte is aan gereedschap en andere middelen dan aan vrijwilligers. In Nederland zou je op een biologische boerderij kunnen werken, bijvoorbeeld een meewerkweekend op de Hobbitstee in Drenthe. Een overzicht van meewerkplekken kun je vinden op www.omslag.nl Via wwoof, World Wide Opportunities on Organic Farms, kun je ook aan adresjes komen. Wwoof is internationaal, maar heeft ook een groot aanbod aan Nederlandse biologische boeren die extra handen kunnen gebruiken. Ook HelpX heeft een database van meewerkplekken. Beide websites bevatten ervaringen van andere vrijwilligers en tips om een goede plek te vinden. Voor vrijwilligerswerk op een biologische boerderij geldt meestal dat je een vooraf afgesproken aantal uur per week werkt en in ruil daarvoor onderdak en maaltijden krijgt. Soms wordt je gevraag bij te betalen en welke accommodatie je krijgt verschilt per plek. Vrijwilligerswerk bij de boer is een leuke manier om op een rustieke locatie ter verblijven en nieuwe vaardigheden te leren. Vaak zijn er ook andere vrijwilligers, soms uit het buitenland. Meestal kost deze vorm van reizen niet meer dan de reiskosten en heb je genoeg vrije tijd om ook de omgeving te verkennen.
Vrijwilligersvakantie in het buitenland
Er is een breed aanbod aan vrijwilligersvakanties in het buitenland. Zoals gezegd geldt hiervoor dat dergelijke trips een flinke Co2-uitstoot opleveren en dat de lokale bevolking niet altijd gebaat is bij de inzet van vrijwilligers. Een vrijwilligersvakantie buiten Nederland kan nog altijd redelijk dichtbij, bijvoorbeeld in Frankrijk. Meewerken in Frankrijk kan bijvoorbeeld in de Ardèche: www.ferme-lescostes.eu Ook de Vlierhof in Duitsland organiseert regelmatig meewerkweekenden. Zowel HelpX als Wwoof hebben veel adressen van over heel de wereld. Daarnaast zijn er reisbureaus die gespecialiseerd zijn in vrijwilligersvakanties en die aanbieden in combinatie met taalcursussen en een vliegreis. Vrijwilligersvakanties in bijvoorbeeld Afrika of Azië bieden vaak programma’s als het bouwen van huizen of het verzorgen van olifanten. De Wereldomroep geeft informatie over de voor- en nadelen van vrijwilligersvakanties in de Derde Wereld. Complete vrijwilligersvakanties voor jongeren worden aangeboden door Activity International. Deze organisatie biedt daarnaast ook taalcursussen en betaald werk in het buitenland aan. Voor vrijwilligersvakanties die je boekt via touroperators geldt vaak dat je betaalt voor onderdak en maaltijden. Naast touroperators en uitwisselingssites biedt ook de Bouworde vrijwilligersvakanties aan. De Bouworde biedt diverse bouwprojecten aan, in bijvoorbeeld Roemenië, Cuba, Hongarije, Senegal en Italië. Voordat je een vrijwilligersreis naar een ontwikkelingsland boekt, is het raadzaam om goed te informeren wat jouw inzet werkelijk bijdraagt en de ervaringen van anderen te lezen.
This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button or change your cookie settings.