Synthetische geurstoffen
Geuren nemen een belangrijke plek in in ons leven. Geuren kunnen herinneringen oproepen en ons overhalen een product te kopen. Geuren kunnen echter ook vervelende neveneffecten hebben. Er zijn zowel natuurlijke als synthetische geurstoffen. Natuurlijke cosmetica bevat alleen natuurlijk geurstoffen. Waarom zijn deze ingrediënten beter en gezonder voor het lichaam?
Wat zijn geurstoffen?
In cosmeticaproducten worden diverse soorten geurstoffen gebruikt. Sommige geurstoffen zijn natuurlijk, wat inhoudt dat ze onbewerkt uit natuurlijke producten komen, zoals bloemen en houtsoorten. Daarnaast zijn er de natuuridentieke stoffe, synthetische geurstoffen die natuurlijke geurstoffen nabootsen. Synthetische geurstoffen vormen een derde categorie. Synthetische geurstoffen zijn gefabriceerd in een laboratorium en komen niet voor in de natuur. Parfums bevatten veel verschillende ingrediënten. Een parfum of eau de toilette kan zelfs wel meer dan 120 ingrediënten bevatten. Schoonmaakmiddelen bevatten eenvoudigere geuren, maar ook deze bestaan vaak al uit 20 tot 30 componenten.
Wat is het verschil tussen natuurlijk parfum en synthetisch parfum?
Veel producten, waaronder (af-)wasmiddelen, cosmetica, huid- en haarverzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen, bevatten synthetische parfum. Natuurlijke parfums worden steeds vaker vervangen door synthetische parfum. Synthetische parfums zijn niets anders dan chemicaliën die voor geur zorgen. Vaak gaat het om gevaarlijke chemicaliën, die worden onttrokken uit petroluem. Een synthetisch parfum kan zo’n 4000 aparte ingrediënten bevatten, waarvan er vele toxisch en kankerverwekkend zijn. Deze bestanddelen kunnen tot de volgende klachten lijden: hoofdpijn, duizeligheid, allergische uitslag, huidverkleuringen, hoestbuien en huidirritatie.
Giftige stoffen
Veel giftige stoffen zijn inmiddels door de EU verboden, maar dat is geen garantie dat je ze niet meer gebruikt worden. Voor de parfumbranche geldt een handelsgeheim, waardoor het moeilijk is erachter te komen welke ingrediënten daadwerkelijk gebruikt zijn. Dit handelsgeheim moet het namaken van geurtjes voorkomen en daarom hoeven producenten niet de exacte ingrediënten te vermelden. Vaak vermeldt een etiket alleen “fragrance”, waardoor er niet duidelijk wordt welke geurstoffen er precies gebruikt zijn.
Naast de verboden schadelijke ingrediënten zijn er ook schadelijke stoffen die wel nog toegestaan zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor muskverbindingen, goedkope synthetische geurstoffen gemakkelijk door de huid worden opgenomen en in het weefsel doordringen. De hoeveelheid muskverbindingen die zijn toegestaan is inmiddels aan banden gelegd en het gebruik van muskverbindingen wordt steeds verder teruggedrongen.
Parfumallergie
Sommige mensen zijn bijzonder gevoelig voor synthetische geurstoffen en hebben last van parfumallergie. Gebruiksartikelen als schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en cosmetica kunnen dan voor allergische reacties zorgen. De allergie uit zich vaak in een rode huid, bultjes, jeuk, brandende ogen en een loopneus. Mensen die vermoeden dat zij een parfumallergie hebben, kunnen zich via de huisarts laten doorverwijzen naar de dermatoloog. Alleen een dermatoloog kan op basis van gericht onderzoek vertellen voor welke stoffen zij allergisch zijn en of deze in cosmetica voorkomen. Mensen die last hebben van parfumallergie kunnen het beste neutrale en ongeparfurmeerde verzorgingsproducten gebruiken. Voor de schoonmaak zijn er vele huis- tuin- en keukenmiddeltjes die net zo goed werken als schoonmaakmiddelen, maar geen synthetisch parfum bevatten.
Alternatieven
Het is vaak mogelijk om zelf goede huidverzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen te maken die geen parfum bevatten. Natuurlijke cosmetica bevatten alleen natuurlijke geurstoffen en zijn te koop bij natuurvoedingswinkels en reformwinkels.
This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button or change your cookie settings.