Permacultuur is een slim ontwerpsysteem waarbij samenwerking met de natuur voorop staat. Met permacultuur kun je bijzonder productieve eetbare tuinen aanleggen.
Wat is permacultuur?
Permacultuur is een slim ontwerpsysteem waarmee je een lekkere, eetbare tuin kunt ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is. Permacultuur gaat uit van de locatie die je ter beschikking hebt voor het verbouwen van bijvoorbeeld groente. Eerst observeer je deze locatie: welke elementen staan er al en hoe benut je dit alles zo goed mogelijk? Waar schijnt de zon op welk moment en waar is juist schaduw? Welk soort grond heb je? En welke planten, bijvoorbeeld tuinkruiden, heb je het liefst zo dicht mogelijk bij je huis? En welke nuttige dieren wil je graag aantrekken? Zo kun je op een klein oppervlak bijvoorbeeld de hoogte ingaan door van stoeptegels een groentetoren te bouwen. Of kun je kiwi’s tegen je gevel laten groeien. En als je veel ruimte hebt, kun je zelfs een eetbaar bos aanleggen! Met minimale input wil permacultuur systemen creëren die maximale output generen.
De natuur is zelf een syteem van prinicpes. Permacultuur observeert deze principes om ze vervolgens slim toe te passen. Op deze manier ontwikkelt permacultuur gezonde en goed functionerende systemen die in onze behoeften aan voedsel, energie, een dak boven ons hoofd en water voorzien. Permacultuur kan eigenlijk op al onze activiteiten worden toegepast, niet alleen op tuinieren! Doel van permacultuur is het verbeteren van de kwaliteit van onze individuele levens, onze samenleving en onze omgeving. Om dit te bereiken hanteert Permacultuur 3 principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van de overvloed.
Waar komt permacultuur vandaan?
Het woord permacultuur is een samengesteld begrip van de woorden permanente agricultuur en permanente cultuur. Permacultuur is bedacht in de jaren 70 door twee Australische biologen, Bill Mollison en David Holmgren. Zij schreven ook een aantal standaardwerken over permacultuur. In de jaren 70 had het toenmalige landbouwsysteem in Australië met veel problemen te kampen en Mollison en Holmgren gingen op zoek naar alternatieven. Ze onderzochten de bossen van Tasmanië en de belangrijkste ecologische principes van dit ecosysteem. Op deze manier hebben ze een systeem, permacultuur, bedacht dat mensen in staat stelt zelf een functioneel ecosysteem na te bouwen. Permacultuur creëert situaties die zowel voor de mens als de natuur voordelig zijn. Elementen worden zo goed mogelijk ingezet: bijvoorbeeld kippen in de moestuin die slakken opeten, de grond omwoelen en slakken opeten. De kippen worden in een zogenaamde krippentraktor geplaatst: een verplaatsbare ren op wieltjes. De kippen bewerken zo het stuk moestuin waar ze nodig zijn en blijven weg bij net aangeplant groen.
Permacultuur in Nederland
Voor wie meer te weten wil komen over permacultuur zijn er diverse informatieve websites en is er een gratis Nederlandstalig werkboek te downloaden. Ook worden er in Nederland verschillende korte en lange cursussen en opleidingen over permacultuur aangeboden. Een goed startpunt is de website http://www.permacultuurnederland.org/. Via de website http://www.permacultuur.eu/ worden jaarcursussen en andere opleidingen aangekondigd. Een permacultuurtuin bezoeken kan ook, bijvoorbeeld de Hof van Twello (http://www.hofvantwello.nl/) of Centrum de Wilgenhoeve in Exmorra http://www.centrumwilgenhoeve.nl/.
This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button or change your cookie settings.