Het kweken van je eigen biologische groente is geen gek idee. Het is leuk, goedkoop en gezond. Zeker wanneer je bekend bent met het begrip Peak Oil, wat inhoudt dat de vraag naar olie het aanbod gaat overstijgen, weet je waarom het belangrijk is in je eigen voedselvoorziening te voorzien.
Afhankelijk van olie
We leven op een planeet met eindige voorraden fossiele brandstoffen en je wordt daar niet vrolijk van als je gaat nadenken over waar we olie voor gebruiken. Voor onze voeding zijn we volledig afhankelijk van olie. Kunstmest en pesticiden zijn gemaakt van olie, we vervoeren (vaak ook nog gekoeld) voedsel over grote afstanden met behulp van olie en verpakken het vervolgens in plastic en ja, ook dat is van olie gemaakt.
Raamtuinieren
Het verminderen van je eigen afhankelijkheid van olie kan door zo lokaal mogelijk je voedsel te betrekken. En wat is nu lokaler dan uit groente uit eigen tuin of balkon? Niet iedereen heeft een eigen tuin of balkon, zeker niet als je in de stad woont. Dat kan het knap lastig maken om zelfs maar tuinkruiden te verbouwen. De mensen van het Window Farm project hebben hier een oplossing voor gevonden. Window Farming, oftewel raamtuinieren, is het kweken van eetbare plantjes binnenshuis. Je raam en vensterbank doen dienst als een soort kas. Op www.windowfarms.org kun je zien hoe het werkt.
Tuinkruiden van eigen kweek
Zo’n raamtuin is uitermate geschikt voor het laten groeien van tuinkruiden, tomaatjes, aardbeien en radijsjes. Ook munt of citroenmelisse doen het goed in een raamtuin; met een paar blaadjes kun je heerlijke verse thee zetten. Er zijn verschillende manieren om een raamtuin te maken en vaak kan dit met eenvoudige materialen. Het systeem is vrij simpel: er zijn twee rioolbuizen, waarvan er eentje op de vensterbank ligt en de ander aan een staaf hangt. In de onderste buis zit een bilgepomp met vlotterschakelaar, die aanslaat zodra er genoeg water in de onderste buis zit. De pomp pompt via een doorzichtige slang, die beide buizen verbindt, water naar de bovenste buis. In de bovenste buis zitten slangetjes, waaruit dit water in de eerste rij plantjes druppelt. De slangetjes zijn afgeklemd en je kunt reguleren hoeveel water de plantjes krijgen.
Het teveel aan water lekt door naar het volgende plantje, dat met potje in de onderkant van een fles staat. In de dop van de fles zit weer zo’n slangetje. Het proces herhaalt zich bij het derde plantje en druppelt dan de onderste buis in. Het waterniveau stijgt dan totdat de pomp weer aanslaat. Een adapter voorziet het systeem van stroom.
Weinig onderhoud
De raamtuin vergt verder weinig onderhoud: oogsten, de plantjes in de gaten houden en opletten dat het waterniveau op peil blijft. Daarnaast ziet het er geweldig uit! Wanneer je niet thuis bent, krijgen de plantjes ook gewoon water. Raamtuinieren is zeker ook geschikt voor mensen zonder groene vingers. Op http://www.raamtuin.nl kun je het wel en wee van een raamtuin in hartje Groningen volgen.
This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button or change your cookie settings.