Biologisch tuinieren, of je nu snijbloemen of groenten verbouwt, houdt in dat je geen gebruik maakt van gifstoffen en kunstmest. Biologisch tuinieren gaat uit van in stand houden van het natuurlijke evenwicht in de tuin, met behulp van enkel natuurlijke middelen. Het is mogelijk om natuurlijke meststoffen en biologische bestrijdingsmiddelen te kopen. Vaak kun je echter zelf met eenvoudige methodes milieuvriendelijke oplossingen realiseren.
Dieren aantrekken, of juist niet!
Biologisch tuinieren begint al met de inrichting van je tuin. Insecten en andere dieren zijn soms schadelijk voor je tuin, anderen hebben juist een positief effect en zijn graag geziene gasten. Hier kun je rekening mee houden wanneer je je tuin inricht. Je maakt je tuin minder aantrekkelijk voor ongenode gasten en meer toegankelijk voor nuttige dieren. Zo kun je door je tuin slim in te richten vlinders en egels lokken en slakken juist weren. Door je tuin goed te onderhouden kun je ook voorkomen dat je chemische hulpmiddelen moet gebruiken en als er dan toch ongedierte in je tuin komt, kun je dit verhelpen met natuurlijke methodes. Zo werkt het heel goed om bier in te zetten tegen slakken. Slakken zijn dol op bier en wanneer je een bord met bier ’s avonds een bord met bier in je achtertuin laat staan is het de volgende dag gevuld met slakken. Door een hoekje met takken en bladeren aan te leggen creëer je een mooie schuilplek voor egels, die weer slakken eten. Het kan ook een goed idee zijn om kippen of eenden te houden die graag slakken en andere insecten eten en bovendien je tuin bemesten.
Je tuin voeden zonder kunstmest
Ook zonder kunstmest kun je je tuin bemesten. Er zijn verschillende methoden om voor bemesting te zorgen, de een minder arbeidsintensief dan de ander. Een gemakkelijke manier om je tuin te bemesten is door brandnetelgier te maken. Brandnetelgier kost helemaal niets en er wordt gezegd dat het beter is dan synthetische producten. Brandnetelgier bevat veel stikstof en mineralen en heeft als andere goede eigenschap dat het bladluis verdrijft. Brandnetelgier is niets anders dan een gegist aftreksel van brandnetelbladeren en –stengels. Brandnetelgier maken is simpel: Pluk 1 kilo niet-bloeiende brandnetels en voeg dit toe aan een open vat met 10 liter watren. Dit moet tweemaal daags worden omgeroerd totdat het mengsel begint te gisten. Om het proces te versnellen kan ook wat suiker worden toegevoegd. Zoals de naam als doet vermoeden zal de brandnetelgier gaan stinken. De brandnetelgier kan vervolgens 1 op 10 verdund worden en over de tuin verspreid worden.
Composteren is een methode die wat meer tijd en werk vergt. De beste compost kun je zelf maken met keuken- en tuinafval. Daarnaast kun je ook kleine hoeveelheden papier en stof composteren. Om snel goede compost te krijgen, kunt je je composthoop het beste op een zonnige plaats zetten. De compost wordt dan warm waardoor het proces sneller gaat. Het is belangrijk om verschillende soorten compost te variëren en grote hoeveelheden gras en wortels van hardnekkig onkruid te vermijden. Er zijn tevens compostversnellers verkrijgbaar, die ervoor zorgen dat je binnen acht weken bruikbare compost hebt. Ook is het mogelijk om de bijzonder voedzame wormencompost te maken, in een wormenbak.
This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button or change your cookie settings.