Duurzame woningen zijn gebouwd met respect voor mens, milieu en de omgeving. Naast het bouwen van nieuwe ecologische woningen, is het ook mogelijk om bestaande woningen aan te passen en bijvoorbeeld energiezuiniger te maken door middel van isolatie en zonnepanelen. Er is een toenemende interesse voor ecologisch wonen, en er is vanalles mogelijk, voor elk budget.
Nieuwbouw
Er zijn verschillende mogelijkheden om milieuvriendelijk te bouwen. Het begint met energiezuinig bouwen, waarbij je zorgt voor goede isolatie. Energieneutrale woningen verbruiken niet meer energie dan ze zelf opwekken, door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen. Energieopwekkende woningen wekken meer energie op dan voor eigen gebruik nodig is en leveren terug aan het net. Bovendien kunnen deze woningen lucht en water zuiveren en afval verwerken tot energie.
Bouwen met klei
Er zijn verschillende materialen waarmee duurzaam gebouwd kan worden, waaronder klei en strobalen. Over bouwen met klei is onlangs de prachtige documentaire “Eerste Aarde” gemaakt, die de maker gratis en met Nederlandse ondertitel op zijn website ter beschikking stelt: http://www.davidsheen.com/firstearth/dutch/
Bouwen met strobalen
Bouwen met strobalen is een populaire methode, waarover regelmatig workshops en cursussen worden gegeven. Bouwen met strobalen is een gemakkelijke en goedkope methode om een eigen huis te bouwen. In Denemarken wordt in het dorp Friland zelfs hypotheekvrij gewoond in ecowoningen van strobalen.
Earth Ship
Verder is het mogelijk een Earth Ship te bouwen, waarvan in Zwolle het eerste Nederlandse exemplaar inmiddels gereed is. Een Earthship,oftewel een aardehuis, is een duurzaam en ecologisch verantwoord huis, dat geheel onafhankelijk in alle behoeften van zijn bewoners kan voorzien. Bij de bouw van een earthship worden allerhande afgedankte materialen gebruikt, zoals autobanden en plastic flessen. Het resultaat is een bijzonder, mooi en zelfvoorzienend huis.
Ecowijk bezoeken
Een prachtige ecowijk in Nederland waar geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen is EVA-Lanxmeer in Culemborg, dat tien jaar geleden gestart werd. EVA-Lanxmeer is een gebied van ongeveer 24 hectare naast het NS station van Culemborg. Tot de wijk behoren een kantorengebied dat aan duurzame criteria voldoet, diverse soorten ecowoningen en een stadsboerderij in het centrum van de wijk.
Bestaande woningen aanpassen
Ook voor wie zijn eigen woning wil aanpassen en verduurzamen, komen er steeds meer duurzame bouwmaterialen op de markt. Het isoleren van de woning is vaak de meest voor de handliggende optie. Vooral oudere woningen verliezen vaak veel warmte via dak, ramen en muren. Door te isoleren gaat deze warmte niet verloren, waarmee je geld en milieu kunt sparen. De investering verdient zichzelf op deze manier vaak al spoedig terug. Er zijn vele mogelijkheden: gevel-, dak-, of vloerisolatie en dubbel glas bijvoorbeeld. Vaak geven specialisten gratis een advies op maat over waar en hoe het beste geïsoleerd kan worden. Voor wie een klein budget heeft, kan radiatorfolie een uitkomst zijn. Deze folie plak je achter je verwarming, waardoor de warmte de kamer in gaat, in plaats van de muren te verwarmen.
Verder kun je door een aantal simpele aanpassingen veel energie besparen. Zet de thermostaat bijvoorbeeld eens een graadje lager, of zet de waakvlam van je cv-ketel uit wanneer je op vakantie bent. Ook een waterbesparende douchekop levert heel wat besparing op en verdient zichzelf snel terug. Wie bereid is echt te investeren in duurzaam wonen, kan kiezen voor zonnepanelen of een zonneboiler.
Gerelateerde artikelen:
[catlist name=bio-wonen numberposts=20 excerpt=yes]
This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button or change your cookie settings.