Food Miles: het aantal kilometers dat voedsel heeft afgelegd voor het de supermarkt bereikt. Gemiddeld legt ons voedsel zo’n 4000 kilometer af voordat we het in handen hebben. Los van de uistoot van Co2 die hierdoor veroorzaakt wordt, is onze voedselproductie ook nog eens geheel afhankelijk van olie. De olievoorraden slinken wereldwijd en de olieprijs is stijgende. Geen fijne gedachte als je weet dat de toevoer van onze supermarkten geheel afhankelijk is van olie. Bovendien bevatten kunstmest en pesticiden bevatten en wordt ons voedsel is verpakt in plastic… ook geproduceerd met olie. Het verbouwen van je eigen voedsel is een goed alternatief en ook nog eens leuk, lekker en gezond!
Je eigen groenten verbouwen kan altijd, of je nu op een flat woont of een volkstuintje hebt. En je staat er als beginner niet alleen voor. Er zijn heel wat manieren om te tuinieren, op grote of kleine schaal. Wat voorbeelden:
Permacultuur
Permacultuur is een slim ontwerpsysteem waarmee je een lekkere, eetbare tuin kunt ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is. Permacultuur gaat uit van de locatie die je ter beschikking hebt voor het verbouwen van groente. Eerst observeer je deze locatie: welke elementen staan er al en hoe benut je dit alles zo goed mogelijk? Zo kun je op een klein oppervlak bijvoorbeeld de hoogte ingaan door van stoeptegels een groentetoren te bouwen. Of kun je kiwi’s tegen je gevel laten groeien. En als je veel ruimte hebt, kun je zelfs een eetbaar bos aanleggen!
Tuinieren op de vierkante meter
Deze populaire manier van tuinieren is bijzonder geschikt voor een ieder die weinig tijd en ruimte heeft. Tuinieren op de vierkante meter gaat uit van een moestuintje van een vierkante meter dat is opgedeeld in vierkanten. Je kunt het zo indelen dat er steeds een ander vierkantje oogstklaar is. Ook kun je zo gemakkelijk een keur aan groentes hebben en plant je steeds iets nieuws wanneer een vierkantje uitgebloeid is.
Buurtmoestuinen
Geen zin om alleen aan de slag te gaan? In een buurtmoestuin werk je samen met buurtbewoners, vaak op gemeentegrond. Veel gemeenten moedigen buurtmoestuinen aan en geven er subsidie voor. Een gezellige en leerzame manier van tuinieren! Op www.buurtmoestuin.nl kun je kijken waar er al buurtmoestuinen zijn en informatie opvragen over het zelf beginnen van een buurtmoestuin. Overigens zijn er ook groepen burgers die een stukje braakliggend terrein claimen en volplanten. Meer informatie over deze zogenoemde ‘Guerilla Gardeners’ op www.guerrillagardeners.nl
Wanneer je graag met een eigen moestuin aan de slag wil is het een goed idee om te kijken of er in jouw woonplaats een Transition Town-initiatief gestart is. Transition Towns hebben een ambitieus doel: je eigen stad, wijk, dorp of streek voorbereiden op de combinatie van een permanente oliecrisis en de gevolgen van klimaatverandering. Voedsel is een belangrijk thema en veel Transition Towns organiseren dan ook regelmatig workshops over biologisch tuinieren en zetten zelf buurtmoestuinen op. Ook koppelen ze ervaren tuinders aan beginners en mensen die het te druk hebben of te oud zijn om te tuinieren aan mensen zonder tuin. Wil je weten of er in jouw woonplaats al een Transition Town is? Kijk dan op www.transitiontowns.nl
Gerelateerde artikelen:
[catlist name=bio-tuinieren numberposts=20 excerpt=yes]
This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button or change your cookie settings.