Steeds meer banken bieden de mogelijkheid om duurzaam te bankieren en sparen. Duurzaam sparen betekent dat je spaargeld geïnvesteerd wordt in mens- en milieuvriendelijke bedrijven en projecten. Voorheen was er slechts een select clubje banken waar je duurzaam kon sparen, maartegenwoordig zijn er heel wat meer mogelijkheden. Een aantal duurzame banken biedt ook een betaalrekening, waardoor je gemakkelijk al je bankzaken bij dezelfde verantwoorde bank kunt regelen. Net als bij een reguliere spaarrekening bepaal je zelf hoeveel en wanneer je spaart en krijg je natuurlijk rente; soms meer dan bij een gewone spaarrekening. Ook zijn er spaarproducten die de mogelijkheid bieden om (een deel van) de rente te schenken aan een aantal goede doelen.
Hoe weet ik of mijn bank wel duurzaam is?
Milieudefensie heeft een interessante website ontwikkeld die een ander licht werpt op de Nederlandse banken. Wanneer je twijfelt over het groene gehalte van jouw bank, kun je kijken op de site ‘Niet met mijn geld’ http://www.nietmetmijngeld.nl/. Grote Nederlandse banken blijken vooral te investeren in fossiele brandstoffen en nauwelijks in duurzame energiebronnen. Jammer wanneer je zelf groene stroom afneemt en er via je bank geïnvesteerd wordt in bijvoorbeeld kolencentrales! ABN AMRO komt bij Milieudefensie als slechtste Nederlandse bank uit de bus. Een rekensommetje van Milieudefensie: Tienduizend euro op een spaarrekening zetten bij de ABN AMRO zorgt voor 1890 kg CO² uitstoot per jaar. Dat is gelijk aan negen maanden autorijden (gemiddeld gebruik! De website Eerlijke Bankwijzer http://www.eerlijkebankwijzer.nl is handig bij het kiezen van een geschikte bank. De effecten van investeringen van banken op gebied van sociale en duurzame thema’s worden met elkaar vergeleken. Je kunt op deze tevens site een gele kaart uitdelen aan je bank om te laten weten dat je teleurgesteld bent in hun beleid.
Wat verandert er als ik duurzaam ga sparen?
Bij duurzaam sparen weet je waar je geld naartoe gaat en deze manier van sparen kan je bovendien financieel en fiscaal voordeel opleveren. Om te beginnen is de spaarrente bij groene spaarrekeningen en deposito’s hoger dan bij de gewone spaarvarianten. Regelmatig worden er voordelige acties aangeboden die het gemakkelijker en aantrekkelijker maken om de overstap naar een duurzame spaarrekening te maken.
Duurzaam sparen kent ook fiscale voordelen. Wanneer je je spaargeld via je bank investeert in groene projecten die zijn goedgekeurd door de overheid, levert dit je een belastingvoordeel op. Om te beginnen hoef je in dat geval geen 1,2 procent belasting over je vermogen te betalen en bovendien word je door de fiscus beloond met een extra belastingkorting van 1,3 procent.
Welke mogelijkheden zijn er om je geld duurzaam te beheren?
Groene spaarrekening
Je spaargeld wordt geïnvesteerd in groene projecten.
Groen deposito
Een Groen deposito houdt in dat je voor een vastgestelde periode spaart en daarmee milieuprojecten ondersteunt.
Groene bankbrief
Een Groene Bankbrief is een waardepapier met een vaste looptijd en een vast rentepercentage.
Waar kan ik duurzaam sparen?
Groen bankieren kan bij de twee bekendste duurzame banken: ASN en Triodos. Ook de meeste grote banken hebben duurzame spaarmogelijkheden, waaronder ING, ABN AMRO en de Rabobank.
Gerelateerde artikelen:
[catlist name=bio-financiering numberposts=20 excerpt=yes]
This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button or change your cookie settings.