Klimaatverandering en een stijgende olieprijs stimuleren de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Er is al veel mogelijk, van windmolenparken tot bureaulampjes op zonne-energie. De alternatieve energiebronnen die het verst ontwikkeld zijn zijn zonne-energie, windenergie en biomassa.
Zonne-energie
Zonne-energie is een hernieuwbare energiebron in de vorm van warmte en licht. Zonne-energie heeft twee toepassingen: als warmtebron door middel van zonneboilers en zonnestroom opgewekt door zonnepanelen. Voor zonne-energie geldt dat er een vrij groot oppervlak nodig is om voldoende energie te kunnen opwekken.
Windenergie
Windenergie is energie opgewekt door middel van windturbines. In 2008 stonden er zo’n 1850 windturbines op land in Nederland. Windenergie is een schone, lokale manier om energie op te wekken, maar heeft als nadeel dat de hoeveelheid wind onvoorspelbaar is en dat omwonenden vaak bezwaar hebben tegen het plaatsen van windmolens.
Biomassa
Energie uit biomassa wordt opgewekt door verbranding, vergassing of vergisting van organische materialen. Denk daarbij aan hout, groente- fruit- en tuinafval, maar ook plantaardige olie, mest en (delen van) speciaal geteelde gewassen. Een voordeel van biomassa is dat het, anders dan fossiele brandstoffen, geen eindige energiebron is. Nadeel van deze energiebron is dat bruikbare landbouwgrond of bosgebied gebruikt wordt voor het verbouwen van gewassen voor biomassa.
Hoe kan ik zelf gebruikmaken van duurzame energie?
Als consument kun je bewust kiezen voor hernieuwbare energie. Om te beginnen in je energielevering. Zo kun je groene stroom in plaats van grijze stroom kiezen. Er is geen verschil in de stroom die je geleverd krijgt, maar wanneer meer mensen groene stroom afnemen moeten leveranciers investeren in duurzame energiebronnen. Wanneer je lokale hernieuwbare energiebronnen wil stimuleren is het raadzaam de voorwaarden van je groene energieleverancier even door te lezen, sommige leverancier kopen namelijk duurzame energie in uit het buitenland. Andere leveranciers investeren ook in kernenergie en vervuilende kolencentrales. Het is dus verstandig je te informeren voordat je je keuze voor een groene leverancier maakt.
Wanneer je echt betrokken wil zijn bij het opwekken van duurzame energie kun je lid worden van een windmolencorporatie. Je investeert dan in de vereniging en deelt in de winst. Een voorbeeld van een dergelijke corporatie is Windvogel. Windvogel heeft momenteel vier windturbines geplaatst met behulp van subsidies en de bijdragen en leningen van leden.
Een andere mogelijkheid is het zelf opwekken van energie door middel van zonnepanelen. In Duitsland bestaat er al een zogenaamd “feed in-tarief” dat het mogelijk maakt tegen een vergoeding terug te leveren aan het net. In Nederland laat een dergelijke regeling helaas nog op zich wachten. Zelf energie opwekken blijft echter aantrekkelijk, zeker als je een beetje handig bent en je eigen zonnepanelen in elkaar kunt zetten. Op internet staan gebruiksaanwijzingen om zelf zonnepanelen te maken en kun je ook onderdelen bestellen. Voor wie geen grootschalige zonnepanelen wil is het ook mogelijk om lampen op een zonnecel te kopen (IKEA verkoopt bureaulampen op een zonnepaneel), of je mobiele telefoon op te laden met een zonnecellader (vaak te koop bij outdoor-winkels).
Ook autorijden kan een stuk duurzamer, elektrisch rijden neemt een hoge vlucht en het rijden op biobrandstoffen wordt steeds verder ontwikkeld.
This website uses cookies to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button or change your cookie settings.